The Young Persons Guide to Instant Fame

Yo!

Som du sikkert har ferska, trenger man ikke å fikse verken å synge eller spille for å få en hit på radioen. Og man trenger slett ikke kunne skrive låter. Grovt sett består ei låt av en beat, en tekst, og noen toner her og der i tillegg. Riktignok finnes det slike ting som akkorder, melodier, intervaller, harmoni og hva det nå heter alt sammen, men det er egentlig bare døvt å bli for opphengt i de greiene der. Det finnes mange måter å mekke ei kul låt på, og de fleste av dem er drit-enkle. Her skal vi gå igjennom en slik metode, trinn for trinn:

1. Grunnlaget

Det første du trenger er et slags skjelett som du kan snekre låta di oppå. Men dette trenger du ikke lage sjøl! Du slipper en masse pes hvis du heller bare bøffer hele greia fra noen som allerede har gjort jobben. Drit i om det er å «stjele». Hvis dette virkelig hadde vært ulovlig, ville halve musikkbransjen vært bura inne.

scooter

Men for at folk skal kjenne igjen akkurat di låt blant alle de andre som blir spilt på radioen, må du ikke knabbe fra noen av disse! Men hvor skal du lete da, lurer du kanskje? Jo, det er det som er trikset: du må finne fram noen ordentlig gamle låter; sånne som egentlig er helt avlegs. For å være på den sikre sida, bør du plukke fra låter som er minst fire år gamle! Kanskje du har eldre søsken som samler på sånt? Eller kanskje du har slektninger på landet som henger håpløst etter? Bruk fantasien! Når du har funnet ei låt du vil bruke, gjelder det å plukke ut en bit uten vokal. Denne sampler du på PC-en din, og så kjører du den i loop. Alt dette kan du sikkert fra før. Hvis ikke: spør en kompis! Juster endepunktene i loopen helt til beaten blir jevn. Når dette er OK, klipper du ut loopen mellom disse punktene, og limer den inn igjen mange ganger etter hverandre. Fortsett til du har nok til ei hel låt. Tre, fire minutter er passe.

2. Beaten

Ikke bry deg om at lydfila di ennå høres litt døll ut. Det kommer bare av at det ikke fantes noen fete trommelyder i gamle dager. Disse skal du legge på nå. Finn fram noen lyder du liker, f.eks. noen av de som fulgte med lydkortet ditt. Hvis du ikke synes de er ordentlig dødsfete, er det fort gjort å laste ned noen fra nettet. Det gjør ingenting om de er kliss like de lydene som alle andre bruker for tida. Det er faktisk bare en fordel. Legg nå trommelydene oppå lydfila di, slik at det stemmer med beaten. Gjør det enkelt. Jo enklere, jo bedre. Men pass på å få det høyt nok! Husk: det skal dunke skikkelig! Til slutt strør du utover diverse andre lyder og effekter, litt sånn tilfeldig.

3. Teksten

Nå er du nesten ferdig! Du mangler bare en tekst, og det er fort gjort. Bare skriv ned det som faller deg inn! Pass på å få med en del banneord, for da høres det ut som du har sterke meninger. Teksten trenger ikke være på engelsk, men det er lurt om den er det, for da merkes det ikke så godt om den er dårlig. Det er kult om du kan synge, men det er ikke noe must. Det holder å bare preike inn teksten. Prøv å følge beaten sånn noenlunde, men du er ikke pokka nødt å være sånn helt mega-presis. Det er bare kult om det lagger litt.

terninger

Sånn, nå er låta di ferdig! Hvis du er litt usikker på om den duger: prøv å guffe den opp på max! Send den så inn til en radiostasjon, og kryss fingrene. Husk: hvis den ikke slår igjennom, har det ingenting med «kvalitet» å gjøre. Flaks og uflaks spiller en stor rolle, men det som betyr mest er om man kjenner de rette folka. Så hvis det går litt trått, kan det være lurt å prøve og bli kjent med en DJ, eller med noen som jobber i en radiostasjon eller et plateselskap. Pass på å gå på de rette festene, og fortell alle at du er plateartist selv om det ikke er helt sant ennå. Det er selvsagt også dritviktig å kle seg hipt og sånn, men det vet du selvsagt fra før.

This entry was posted in Kultur, Musikk, Tant & fjas. Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *