Hvem vasker hjernen hvitest?

I vår kultur er vi opplært til at manipulasjon er noe styggedom. Når vi hører om regimer der makthaverne forsøker å kontrollere innbyggerne ved hjelp av propaganda og vridd informasjon, mener de fleste av oss at dette er galt. Likeså når sektledere hjernevasker sine medlemmer, eller når fanatiske foreldre prøver å gjøre sine barn til kopier av seg selv. Idealet er at mennesker skal få danne seg sine egne oppfatninger på friest mulig grunnlag.

Av en eller annen grunn blir manipulasjon plutselig helt stuerent når den heter reklame. Reklamen spiller på det ubevisste, gjennom assosiasjoner og følelse av tilhørighet. Det er ikke meningen at man skal vurdere om man har tenkt å kjøpe produktet det reklameres for. Det er meningen at man ikke skal vurdere, og i stedet handle på refleks.

Elkjøp

Hvorvidt reklamen faktisk virker etter hensikten er en annen diskusjon. Ofte gjør den nok ikke det. Noen ganger virker den sikkert mot sin hensikt, fordi folk går lei. Men så lenge noen markedsaktører reklamerer, må konkurrentene også gjøre det, ellers forsvinner de i støyen. Resultatet er i beste fall sløsing med tid, ressurser og sendetid. Og skulle reklamen dessuten virke slik den er ment, oppdrar den altså mennesker til å handle i tråd med innpregede mønstre istedenfor bevisste og overveide avgjørelser.

Rimi

Reklamen er også et forurensningsproblem; delvis fysisk, i form av papir, men også visuelt. Det er riktignok enkelt å overse den i skriftlige media, hvis man vil. Men reklamen dominerer også husfasader, torg, fortau og gater, og den utgjør dermed en kontinuerlig støy som man i realiteten ikke kan reservere seg mot. Reklame på TV kan man i prinsippet unngå; enten ved å kjøre kanalslalom, eller ved å gi opp å se på TV. De fleste vil jo imidlertid gjerne få med seg informasjon og underholdning, og tar reklamen med på kjøpet. Etter å ha blitt utsatt for monotone meningsløsheter dag ut og dag inn i årevis, merker man til slutt knapt at den er der. Dette er typisk for støy. Den gjør skade likevel.

Se også: Om holdingskampanjer

This entry was posted in Frustrasjoner, Media, Samfunn & politikk. Bookmark the permalink.

En kommentar til Hvem vasker hjernen hvitest?

  1. Pingback: sonitus.org

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *