Nyheter som ferskvare

Jeg innrømmer det gladelig: jeg har nesten sluttet å følge med på nyhetene. Delvis fordi dekningen ofte er dårlig, men også fordi jeg er skeptisk til om nyheter egentlig er særlig viktig å få med seg.

Ikke misforstå: Sakene som er oppe i nyhetene er jo ofte viktige nok. Men med viktige saker er det gjerne slik at de fortsetter å være viktige lenge etter at de har opphørt å være nyheter. Noen nyheter er lite annet enn sladder og banaliteter (som aldri er viktig), og noen består av enkelthendelser som bare har interesse i den grad de inngår i en større sammenheng. Som nyheter rives hendelsene ofte ut av denne sammenhengen, og man sitter igjen med meningsløse fragmenter. Dette fokuset på detaljer innebærer dessuten at elendighet og katastrofer nærmest får preg av morbid underholdning. Jeg tror ikke man har særlig godt av å forholde seg til slikt dag ut og dag inn.

Så joda, jeg synes det er viktig å følge med, men ikke først og fremst på nyhetene. Jo ferskere informasjonen er, jo dårligere research og mer sensasjonspreg. Jeg venter heller på artiklene, kronikkene, debattene og analysene. Og bøkene. Da er flere fakta kommet fram, tekstene er bedre skrevet, vinklingene er tydeligere, og det er lettere å få oversikt over flere sider av en sak uten å måtte sette av all tid til det. Og framfor alt: det meste av støyen er filtrert bort.

Nyheter som holder seg bør få godgjøre seg en stund. Ferskvaren er junk-food.

This entry was posted in Betraktninger, Media, Samfunn & politikk. Bookmark the permalink.

3 Kommentarer til Nyheter som ferskvare

 1. strekker says:

  dette er jeg enig i.
  jeg skrev en kort periode for et tidsskrift, og til de ukentlige redaksjonsmøtene var det forventet at man hadde fulgt godt med i riksavisene og i etermediene, slik at man var klar til å grave og utbrodere.
  jeg merket fort at det evige maset på å følge med på hva som skjedde NÅ! gjorde det vanskelig å konsentrere seg om hva som var viktig i lengden. jeg følte at jeg ble fartsblind.
  i tillegg tok det så mye tid å holde seg oppdatert på hva alle andre mente var nyhetsverdig, at det jeg fikk liten tid til å jobbe med å finne og følge opp egne nyheter.

  nå går det i årgangsvin i stedet for i skrapmat!

 2. Anathema says:

  Dette er jeg også enig i.

  Nå for tiden får jeg stort sett med meg hva som skjer i kronikker og debatter – og blogger.

  Nyhetene i nettavisene er så sensasjonspregede at jeg får avsmak og merker at jeg klikker meg inn på stadig færre saker.

  Ellers har jeg så smått begynt å lese en del av de gamle tekstene dine. Det er jo en del å komme gjennom, for å si det sånn, men jeg leser litt her og der. Hender det noen gang at du skriver noe som ikke er veloverveid? ;-)

 3. abre says:

  Jeg har senere oppdaget en veldig bra bloggpost hos Bjørn Stærk som handler om noe av det samme. Den anbefaler jeg gjerne:
  http://blog.bearstrong.net/archive/weblog/001748.html

  Ellers er det hyggelig at du leser, Anathema. Og «veloverveid» høres bra ut. Joda, jeg går gjerne og grunner en stund på ting før jeg skriver om det. Men jeg er nok rett og slett svært lite spontan av meg, og det gjelder slett ikke bare blogging. Og det er ikke nødvendigvis bare positivt. Jobber med saken. ;)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *