En spennende dag for kommunen

Et møterom i en kommune nordpå. En ordfører, en rådmann og et par andre representanter for kommunen sitter og venter spent. Det banker på døren, og to pent kledde menn kommer inn.

– Værsågod og sitt. Kaffe?

– Jotakk. Nå, har dere kikket på prospektet vi sendte?

– Nja, det har vært litt hektisk. Mye møter og sånt. Så vi tenkte vi kanskje kunne gå igjennom det viktigste nå, sammen med dere?

– Visst, visst! Selvfølgelig! Vel, da skal vi ikke kaste bort tiden. Hvis dere ser på side 3 … nei, ikke der! Der, ja … akkurat. Ja, dere ser tallene? Så mye kan dere tjene.

– Oj!

– Nå skal man kanskje ikke ta for gitt et resultat av denne størrelsen, men at dette er en gullkantet investering kan ingen komme fra.

– Man hører jo en del snakk om risiko …

– Joda, det er en viss risiko med alt. Man vet jo aldri. Alt kan skje. Det kan bli krig, ikke sant? Eller det kan falle ned en meteor …

– Haha, det skulle tatt seg ut!

– Ja, ikke sant?

– En meteor! Haha, ser dere for dere … ?

– Jo, så ved å investere nåverdien av de framtidige kraftinntektene – dere sitter jo på en gullgruve, vet dere – så blir forventningsverdien av den totale avkastningen … Tja, det er snakk om atskillige millioner … Nå skal vi se. Et øyeblikk, bare. Jo …

– Oj!

– Ikke sant?

– Kult! Og dette er sånne obla … oblagi …?

– Nettopp! Så hvis dere nå skriver her … og der, ja … Sånn, fint! Utmerket!

– Er det greit, da?

– Da skal alt være i skjønneste orden.

– Og når begynner vi å se noe til gevinsten?

– Når som helst. Når som helst. Hvis det ikke faller ned en meteor, da!

– Hahahahaha!

– Nettopp!

– Det var jammen bra at vi fikk vite om dette!

– Det gjelder å være åpen for mulighetene, vet dere. Være litt frampå. Play the game, ikke sant? Og mellom oss sagt: sånt er det ikke mange kommuner som skjønner.

– Tenk dere, en meteor! Svisj …

– Vel, det skulle vel være alt. Da får vi bare ønske dere lykke til med investeringene.

– Takk. Og takk for hjelpen!

– Ingen årsak. Gleden er på vår side.

– … og pang! Rett i bakken!

This entry was posted in Fortellinger, Samfunn & politikk, Tant & fjas. Bookmark the permalink.

6 Kommentarer til En spennende dag for kommunen

 1. John T. says:

  Velskrevet. :O
  Og morsomt!

 2. Troverdig satire med stil og humor. Liker sånt.

 3. Sus Scrofa says:

  Det har vært noen rettssaker rundt hva forvaltere har gjort på vegne av kunder, og det blir sikkert ikke færre når produktene er mer kompliserte enn i gamle dager. Skjønt det var noen rettssaker etter forrige jappetid også; selv om det da dreide seg om lån, og det ikke gjaldt en like formalisert frarådingsplikt på den tiden, så ble det et spørsmål om generelle avtalerettslige prinsipper, og der det ble anført — kanskje ikke helt uttalt, men i hvert fall sånn passe dulgt — at lånet i realiteten handlet om å dytte på motparten en deal man måtte vite at denne ikke hadde forutsetninger for å forstå virkningen av.

  Da en av mine forelesere nevnte dette, så var det et sarkastisk studenthode som spurte om disse anførslene ble fremmet av banken eller av lånekunden.

  Jeg kom på denne historien sånn midtveis i dialogen din: det var da jeg måtte ta meg sammen for å få med meg hvem som hadde hvilken replikk. Hvis du hadde tagget annenhver replikk med kursiv for å gjøre det tydelig, så ville du ha gått glipp av akkurat det snedige poenget.

  Og da, endelig, kommer spørsmålet mitt: var det bevisst?

 4. abre says:

  Takk til John og Knut.

  Sus Scrofa:
  Dessverre, så snedig har jeg ikke vært. Replikkene er annenhver «kommune» og «rådgiver» (selv om jeg ser for meg at det er flere representanter fra kommunen som uttaler seg, og at noen er mindre fokusert enn andre).

 5. Sus Scrofa says:

  Jeg tenkte meg kanskje at noen av de uinformerte kommentarene også kunne ha kommet fra selger :-)

 6. abre says:

  Hehe.. Det tenkte jeg ikke på, men hvorfor ikke?

  Og for såvidt: Det er vel ikke opplagt at Terras rådgivere har skjønt så veldig mye mer av dette enn kommunenes representanter. Og det er jo ikke noe nytt. Jeg har møtt mange selgere som hadde minimal peiling på produktet de solgte.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *