Hvor er alle skurker hen?

Før fantes det kjeltringer. Og røvere. Ikke bare i Donald-bladene og i Kardemomme by, men på ordentlig. Og tyver, selvfølgelig. Tyvene kunne være lure og sofistikerte, i motsetning til røverne, som var mer rett på sak (men som gjerne spesialiserte seg på f.eks. sjø eller landevei). Men de skumleste var skurkene og bandittene. Aldri godt å vite hva de kunne finne på. Og i USA hadde de gangstere!

I dag er det bare kriminelle. OK, kanskje en og annen forbryter og gjerningsmann, men mest kriminelle. De kan riktignok være ungdomskriminelle, vanekriminelle eller yrkeskriminelle. Og noen er organiserte. «Organisert kriminalitet». Da er de som regel utlendinger. Ja, de andre er forresten også ofte utlendinger, hvis de da ikke bare er sånne som har kommet skjevt ut. Med dårlig oppvekst og narkotika. Dem er det bare synd på.

Før var forbryterne skumle og lure, og hadde skjeggstubb og skyggelue. Nå har de boblejakke og knekk i knærne, og det er mest synd på dem. Når de ikke er utlendinger, da.

This entry was posted in Betraktninger, Samfunn & politikk, Språk. Bookmark the permalink.

6 Kommentarer til Hvor er alle skurker hen?

 1. Miriam says:

  Jeg visste ikke at Toska var utlending?

  B-gjengen fra Donald har visst skiftet stil, nå går lederen deres i strikkejakke. Mye mer norsk.

 2. abre says:

  Nå må du ikke komme å forkludre de store linjene med fakta, Miriam. Da ender det bare med at vi ikke vet hva vi skal tro lenger, og sånn kan vi jo ikke ha det?

  Toska er sikkert en koselig kar, innerst inne, siden han bruker strikkejakke.

 3. -> erik ® says:

  Ja, verden har gått helt av sporet. Selv urkarakteristikken av en kjeltring, helligholdt og tenksomt formulert av Knut Gribb, har gått ut av språket: Man hører ikke mye om «svartsmuskete» skurker nå for tiden, nei. Nå for tiden sier man heller «eiendomsinvestorer», har jeg lagt merke til.

 4. abre says:

  Det var så greit med ord som automatisk skapte betryggende avstand mellom oss og de med «forbrytersk sinn». Nå har det blitt et helt slit å finne virkelig slemme mennesker, som man kan slippe å identifisere seg med.

  Eiendomsinvestorer? Jo, kanskje det.

 5. Veronica says:

  Heia!

  Kom over denne siden sånn helt tilfeldig da jeg var inne på google. Har lagt den til mine favoritter. Alt jeg kan si er: dritbra!
  Jeg er selv opptatt av det norske språk og korrekt språkføring, selv om jeg vel ikke har gjort det til min kampsak akkurat.
  Har til gode å komme over noen som uttrykker seg så klart og tydelig som du gjør, med humor og ironi i tillegg.
  Har ennå ikke lest alt her, men kommer til å gjøre det i nærmeste fremtid, det er sikkert! Ble skikkelig inspirert, jeg..

  God sommer!

 6. abre says:

  Takk, Veronica, for veldig hyggelig tilbakemelding!

  Og god sommer til deg også!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *