Ideologi for dummies

Dette med meninger kan være vanskelig. Ikke om én sak om gangen. Det er lett. Særlig hvis man blir spurt. «Fungerer helsevesenet godt nok?» «Betaler du passe med skatt?» Slikt greier de fleste å svare på. Nei, det er meninger om flere saker samtidig som kan bli litt ugreit. For da må man kanskje justere standpunktet i én sak for at det ikke skal komme i konflikt med det man mener om en annen sak, osv. Det blir litt som å legge gulvteppe, når det dukker opp en bulk midt på. Det nytter ikke å presse den ned, for den dukker bare opp igjen et annet sted. Til slutt blir du kanskje nødt til å gjemme problemet under et møbel eller noe.

Her er noen tips for å unngå krøll:

  1. Ikke begynn med detaljene! Det kan nok være fristende å gå rett løs på spennende enkeltsaker uten å først ha tenkt igjennom prinsippene bak, men det er å be om trøbbel. Start i stedet med det grunnleggende, og arbeid deg utover til det spesifikke.
  2. Prøv å se hver sak fra flere kanter. Endrer du mening etter hvor du står? I såfall har du jukset et eller annet sted, og må starte forfra.
  3. Unngå å bruke lim. Det bør være mulig å foreta justeringer hvis forutsetningene endrer seg.
  4. Hvis man kommer veldig skjevt ut kan det være vanskelig å hente seg inn igjen senere. Da er det bare legge seg flat og begynne på nytt.
  5. Luft ut jevnlig. Det kan lett samle seg mye grums hvis klimaet blir for tett og innestengt.

Meninger som henger godt sammen tåler både dagslys og røff bruk. Ikke stikk dem under en stol!

This entry was posted in Betraktninger, Samfunn & politikk. Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *