Meta-manifest

Bloggerne er et selvopptatt folkeferd, så det er kanskje ikke rart at det blir en del selvransakelse og eksistensielle kriser:

«Hvorfor blogger vi egentlig? Hvorfor gidder vi? Hva er vitsen?»

Det kan være fristende å avfeie slik syting med at siden man faktisk holder på, har man tydeligvis en grunn som er god nok. Dessuten: prøv å erstatte «blogger» med «kommuniserer» i spørsmålet over, så ser man hvor tøvete det blir. For ingen spør vel om vitsen med å snakke med venner, diskutere i lunchen eller på puben, eller fortelle en historie? Hvorfor i all verden skulle dette plutselig bli mindre meningsfylt når det skjer skriftlig, og man attpåtil har muligheten til å nå langt flere?

Noen tar jo konsekvensen av at de opplever dette som meningsløst, og slutter. Og som Genese er inne på: mange gir seg etter veldig kort tid. Jeg er enig med Alf Ivar Tronsmo i at en del av disse antakelig blogger av feil grunn. De har oppmerksomheten rettet mot sin egen bloggeaktivitet istedenfor mot innholdet. De skriver for å «oppdatere», ikke fordi de har noe på hjertet den dagen.

Jada, jeg ser selvmotsigelsen: denne postingen fokuserer også på selve bloggingen. Dette er til og med en meta-metapost; jeg blogger om bloggere som blogger om å blogge. Det skal ikke bli en vane. Jeg vil bare ha fram at det faktisk finnes gode grunner til å drive med dette – også om vi aldri blir noen statsmakt.

Selv synes jeg ikke dette er så veldig vanskelig. Jeg liker å skrive, og vil gjerne bli flinkere. Jeg liker å dele tanker med andre, og jeg liker å få respons. Jeg har glede av å utveksle synspunkter og diskutere, enten det skjer på bloggen eller andre steder. Jeg synes det er storartet når jeg får større forståelse for andres synspunkter fordi de greier å formulere dem godt i sine egne blogger. Kanskje kan jeg klare det samme overfor andre? Dessuten har jeg sansen for avstanden i kommunikasjon på nettet. At fokuset er på ord og innhold, og ikke på person.

Og tenk på dette:

Det finnes millioner av bloggere i verden. Tenk om ihvertfall en liten andel av disse blir flinkere til å skrive og argumentere, tenker mer nøye igjennom hva de mener, lærer seg å forstå og respektere andres ståsted, får ny kunnskap, følger mer med i det som skjer rundt dem, blir mer kritisk til informasjon, blir del av nye nettverk, og samtidig har det gøy? Skal jeg være helt ærlig, kan jeg vanskelig forestille meg noe særlig mer meningsfylt.

Og selvsagt endrer vi verden! Det gjør vi hver eneste dag, gjennom alt vi sier og foretar oss, så hvorfor skulle blogg være noe unntak?

This entry was posted in Meta. Bookmark the permalink.

17 Kommentarer til Meta-manifest

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *