Om nyttårsforsetter og ambisjoner og sånt

Jeg har pleid å påstå at det er umulig å endre seg selv. Man kan kanskje legge om noen vaner, forutsatt at man allerede har den nødvendige selvdisiplinen. Men har man det ikke, er ikke dette noe man kan legge seg til.

Man er i bunn og grunn den samme, med de samme sterke og svake sider, og de samme ønsker, aversjoner og tilbøyeligheter. I den grad man virkelig endrer seg, gjør man det ikke selv. Det ville være omtrent som å dra seg selv etter håret. Opp av sumpen eller hva det nå er man sitter fast i.


 

Men man kan dra seg opp hvis man har et fast punkt. Hvis man er heldig og det står et stort og trygt tre akkurat der man trenger det, med ei sterk grein man kan ta tak i eller kaste et tau over. Da går det an.

Men kan man endre seg selv, helt av seg selv?


 

Godt nytt år, i alle fall!


											
This entry was posted in Betraktninger. Bookmark the permalink.

2 Kommentarer til Om nyttårsforsetter og ambisjoner og sånt

  1. vibeke says:

    Man endrer seg vel gjennom oppveksten kan jeg tenke meg – til man blir den personen man våger å framstå som, og som jeg håper er den “riktige” personen. Men alle har jo sine “feil” :-) Og er det så viktig å endre på “feilene” våre? Jeg vet ikke.

  2. abre says:

    Litt både og, kanskje. Vi kan jo endre atferd, til en viss grad. Hvis det er noe vi er svært misfornøyd med ved oss selv, betyr det kanskje at vi allerede har i oss det som skal til for å gjøre en justering.

    Utover det tror jeg det først og fremst handler om å lære å godta den man er.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *