Fornuft og følelser

OK, litt snusk skal dere få. Den svenske legen og konservative politikeren Marie Louise Ekholm har nemlig uttalt seg i bl.a. Aftonbladet og Expressen om ungdommens seksualmoral.

Som lege er hun naturligvis opptatt av å minske spredningen av kjønnssykdommer. Hun er da også innom de vanlige, fornuftige formaningene: bruke prevensjon og begrense antallet partnere. Men så har hun visst også problemer med såkalte «knullekompiser», dvs. venner som er mer eller mindre faste sexpartnere uten å ha noe kjærlighetsforhold. Hun vil ikke moralisere, sier hun, men velger altså å gjøre det likevel. «Jag tycker synd om pojkar och flickor som lever så här», sier hun.

Her må det være politikeren Ekholm som snakker. Skjønt, jeg trodde jo at de konservative var tilhengere av personlig frihet. Men det er kanskje bare markedskreftene politikerne skal holde seg unna? Hun uttaler videre: «Jag tycker att man som ung själv skal känna at man bär det största ansvaret för sitt eget beteende», og dermed blir ihvertfall jeg veldig forvirret.

Men la oss se på hvilke alternativer som finnes når det gjelder sex for enslige:

 1. Fritt fram
 2. Tilfeldige partnere, men med prevensjon
 3. Vennesex
 4. Prostitusjon
 5. Den som ikke får kjærlighet skal heller ikke ha sex

Ekholm har uttalt seg negativt om alternativ 1 og 3. Jeg lurer på hvilket av de andre hun foretrekker? Hva mener du?

Se også Liberaleren og Sissel om samme sak.

This entry was posted in Kjønn, Samfunn & politikk. Bookmark the permalink.

3 Kommentarer til Fornuft og følelser

 1. s says:

  Ekholms agenda er helt klar – ingen sex utenfor forhold eller ekteskap, for det er umoralsk. Hun vil ha middelalderen tilbake, hvor man fant seg en ur eller en røys også hadde man seg bakom der uten at noen visste om det.

  Hun skyver kjønnssykdommer foran seg i sitt korstog, og jeg kunne gjerne støttet henne i den kampen hvis det var DET det gjaldt, men dette er ikke hennes budskap.
  Ekholm trykker en moralistisk pekefinger opp i trynet på mennesker som ønsker å ha sex utenfor forhold/ekteskap, og det finner jeg utidig. Folk må få eie sine egne følelsesliv/sexliv uten at andre skal blande seg i det. Og hvertfall ikke politikere.

 2. abre says:

  Enig. Det er to problemer her, synes jeg:

  Det ene er å bruke sin personlige moral («jeg ville ikke ha gjort…») som begrunnelse til å blande seg borti andre valg («ingen burde…»). Dette er forholdsvis vanlig, og det er forbausende hvor ofte man ser slikt blant mennesker som ellers er varme tilhengere av personlig frihet.

  I tillegg bruker Ekholm sin rolle som fagperson (i fbm. tiltak for å bekjempe kjønnsykdommer) til å vektlegge sine private synspunkter på seksualmoral.

 3. Sus Scrofa says:

  Folkeopplysningen gikk jo hånd i hånd med den liberale staten. Folk må først lære seg å ville det rette, og så skal de få gjøre som de vil.

  Jeg lurer forresten på hva Ekholm mener om onani.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *