Trenger vi overhode overhodet?


«Republikk! President! Nå!»
Det er det samme maset hver gang et medlem av kongehuset gjør noe snodig, hvilket jo er rett som det er.

Men hva skal vi vel med president? Siden kongehuset ikke har reell makt, og de få formelle funksjonene knyttet til kongen godt kunne vært overtatt av f.eks. stortingspresidenten, burde det da holde å bare avskaffe kongehuset, og så stoppe der? Jeg ser ikke poenget med å bytte ut dagens maktesløse gallionsfigurer med en ny maktesløs gallionsfigur. Og enda verre blir det hvis vi får en president med makt. I dag ligger makta hos regjering og storting, og det synes jeg den skal fortsette å gjøre.

Så hvis president er alternativet beholder jeg heller dagens ordning, tusen takk. Og kongehuset har jo en funksjon. I tett symbiose med ukebladene gir de folk noen å se opp til, snakke om eller le av, alt etter hva vi foretrekker. For de tar jobben sin på alvor, og gir oss noe for enhver smak. Pene fruer med sans for pomp og prakt kan heie på dronningen. Ungdommen kan identifisere seg med kronprinsen. Han er jo en hyggelig og moderne fyr, og meninger har han visst også. Med Ari Behn har vi fått det bisarre inn i kongehuset. Det er lang tradisjon for slikt også i monarkier rundt om i verden. Og med Mette-Marit har de folkelige fått sin favoritt. Og så finner vi restene av verdighet hos kongen. Han virker dessuten lun og trivelig. En person det er lett å føle sympati for. «Stakkars Kongen», kan vi si, når det blir litt mye. Som nå, når vi altså har fått en skikkelig eventyrprinsesse i tillegg. Kan vi da be om mer, egentlig?

Det burde riktignok være unødvendig å lønne dem over statsbudsjettet. Dette burde pressen klart å finansiere på egen hånd.

This entry was posted in Samfunn & politikk. Bookmark the permalink.

13 Kommentarer til Trenger vi overhode overhodet?

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *