Husstell for enslige

1. Oppvasken

Kjøp oppvaskmaskin! Hvis du ikke har råd: selg et eller annet. Å ta oppvasken for hånd er farlig. For mens studier, boklesing og kryssord kan bidra til å holde deg i trim intellektuelt, er det noen aktiviteter som er så hjernedøde at de sannsynligvis forårsaker demens. Styr for guds skyld unna oppvasken!

2. Gulvvask

Bare tull. Gulvene blir ikke rene, de blir våte. Ikke la deg lure av vaskemidler som lukter sitron eller ammoniakk eller hva det nå er. Støvsug når det trengs, eller mopp. Og evt. fjern flekker.

3. Vasking av bad

Her må det derimot brukes vann. Og siden alt på badet tåler vann (det bør det ihvertfall gjøre), er dette veldig enkelt. Vær raus med vaskemidler, og bruk gjerne dusj eller vannslange. Aller helst: høytrykkspyler eller dampvasker.

4. Rydding

Rydding er en tre-trinnsprosess: kasting, gjemming og systematisering. Først kaster du alt du ikke bryr deg om. Er du av den usentimentale typen vil det si det meste. Det du sjelden eller aldri bruker, men likevel ikke har hjerte til å kaste, gjemmer du vekk på loft og i boder. Resten setter du i et eller annet system sånn at du kan finne det igjen. Det du bruker ofte, men som ikke trenger noe slikt systen, kan godt stå fremme til enhver tid.

5. Matlaging

I likhet med annet husarbeid bør matlagingen være enkel og ta liten tid. Maten blir selvsagt ikke spesielt interessant, men hverdagsmat er uansett bare drivstoff. Virkelig god mat spiser man en gang i blant. Den kjøpes på restaurant. Jeg vet at mange er uenige med meg her. Noen liker å lage mat, og noen er til og med veldig flinke. De har det gjerne som hobby. Disse er helt annerledes skrudd sammen enn meg, og bør antakelig lese en helt annen blogg. Og hva vet jeg? Kanskje det finnes noen som har støvsuging som hobby også?

6. Plenklipping

Har du plen? Hvorfor det? En plen er bare en privat park som ingen bruker. Fjern den, legg steinheller og plant lyng istedet. Eller dyrk noe som kan spises, hvis du liker å lage mat (se pkt. 5).

7 – 10. Oppussing, vedlikehold, etc.

All rørlegging, installering, maling, snekring, tapetsering, etc, settes bort til profesjonelle. Man skal ikke ta levebrødet fra folk.

~

Men så kommer det vanskelige: hva hvis man får samboer? La det være sagt med en gang: Det er en selvfølge at man skal dele på husarbeidet når man blir to. Skulle jammen bare mangle. Men det som sjelden blir diskutert (før det er for sent) er hvor lista skal legges. Altså: hva som bør gjøres, hvor ofte, og hvor omfattende. To mennesker har sjelden samme mening om det.

Eksempel: Person A og person B har ulik terskel for når husarbeid må gjøres, og hvor mye man bør gjøre utav det. Arbeidsmengden de er villige til å bruke er illustrert ved de to søylene til venstre i figuren nedenfor. Så blir de samboere. La oss si at person A forlanger at vedkommendes nivå (nivå 1) legges til grunn for husarbeidet. Legg da merke til at dersom de deler dette jevnt mellom seg, vil person B få mer å gjøre (illustrert ved skraveringen) enn som aleneboer. Det må være lov å spørre: Er dette rimelig?

Og selv om de inngår et kompromiss (nivå 2) kan person B oppleve at arbeidsmengden øker:

Løsningen synes dermed åpenbar: terskelen bør legges slik at begges innsats går ned. Da blir samboerskapet en vinn-vinn-situasjon også når det gjelder husarbeid, slik det jo er i andre sammenhenger (økonomi, sex, selskap, barnepass, osv).

Vel, noen spørsmål ut i luften, bare.

Nå skal jeg gå og skylle kaffekoppen min.

This entry was posted in Tant & fjas. Bookmark the permalink.

21 Kommentarer til Husstell for enslige

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *