Ti veiledende bud om blogging

De som skriver blogg gjør det forhåpentligvis fordi de liker det. Jeg antar at de også legger opp bloggingen på den måten de trives best med, og at de dermed ikke trenger så mange råd fra andre. De fleste vet jo best selv hva de har glede av.

Jevnlig dukker det opp gode råd om hvordan man skal bli en «suksessrik blogger», hva nå det måtte bety. En del av disse er innrettet mot bloggere som skriver (semi-)profesjonelt, og passer dårlig for glade amatører. Jeg tror dessuten at slike råd ofte kan bidra til en snever oppfatning av hva en blogg kan være. Noe av det mest spennede med blogging, synes jeg, er nettopp eksperimentering og mangfold, og alt det nye som kan komme ut av det.

Andre råd er bedre, selv om man ikke trenger å være enig i alt. Her har jeg presentert de jeg selv prøver å leve etter. Velg og vrak!

1. Det finnes ingen regler

Ikke hør på dem som sier at en blogg må være sånn eller slik. Din blogg skal være akkurat slik som du mener den skal være. Det finnes heller ingen kvalitetskriterier du er nødt til å leve opp til, bortsett fra dine egne. Du legger lista akkurat der du selv vil.

Noen (f.eks. meg selv) liker å bruke lang tid på tekstene, og synes at det er selve skriveprosessen, inkludert flikking på setninger og detaljer, som er stas. Andre foretrekker å skrive kjapt og spontant. Alt er lov.

Du skal heller ikke høre på dem som påstår at elitekultur, kvalitet og sannhet undergraves av at amatører ytrer seg skriftlig i det offentlige rom (istedenfor bare muntlig, som vi alltid har gjort). Ikke en eneste forfatter eller journalist mister evnene sine fordi du skriver blogg. Folk slutter ikke å sjekke fakta av at det blir flere subjektive stemmer på nettet. Tvert imot. Du bruker heller ikke opp noen knapp ressurs ved å skrive på nettet, og du konkurrerer ikke om noens oppmerksomhet. Informasjonen må oppsøkes.

Blogging er ikke en sjanger. Det er bare en metode for publisering. Bloggen kan inneholde hva som helst, og gjerne flere forskjellige ting om hverandre. Igjen: du bestemmer. Men det er lurt å gjøre leserne oppmerksom på hva slags blogg du skriver, slik at de vet hva de kan forvente. Det er også lurt å organisere bloggen slik at folk lett finner det de er interessert i. Bruk kategorier, tagging, etc.

2. Ikke skriv for statistikken

Selvsagt vil du at noen skal lese (og helst like) det du skriver. Kanskje så mange som mulig? Men vær forsiktig med å tilpasse innhold og virkemidler i den hensikt å få mest mulig besøk. Du får kanskje flere lesere, men ikke nødvendigvis til det du helst vil skrive. Økningen vil jo komme pga. noe du i utgangspunktet ikke hadde tenkt å skrive. Vil du virkelig det?

Markedet fungerer jo slik. Man tilpasser seg etterspørselen, og de store massene får det de vil ha. Men det flotte med blogg er jo at man kan skrive uavhengig av markedstenking, og dermed fylle nisjer som ikke er lønnsomme.

Husk også at en stor andel av de som er innom bloggen din er folk som har søkt etter noe, og kommet feil. Disse er ikke lesere. De er støy i statistikken. Du trenger ikke flere slike.

Derfor skal du skrive det du selv vil, og deretter gjøre dette så tilgjengelig som du selv vil, f.eks. ved å pinge til Bloggrevyen, etc. Da ender du opp med lesere som er interessert i akkurat det du skriver. De kan være mange eller få, men de er ditt publikum.

3. Regelmessighet er oppskrytt

Post når du har noe du ønsker å si, ikke når det er «på tide». Ikke lir av deg tomprat eller ting du selv er likegyldig til, bare for å opprettholde treff-statistikken. Dersom leserne dine virkelig er interesserte, vil de kikke innom av og til. Dessuten kan de abonnere på bloggen din. Sørg for en feed-løsning hvis du ikke allerede har det.

4. Du er unik

Ha respekt for dine egne ideer og interesser. Lær gjerne av andre, men blås i trender og forventninger. Konsentrer innsatsen om det du er interessert i, det du synes er gøy, og det du kan noe om.

5. Kommentering er en helt annen idrett

Du er ikke nødt til å ha et kommentarfelt. Hvis du har det er du ikke forpliktet til å svare på kommentarer. Du trenger heller ikke å kommentere hos andre. Dette velger du helt fritt, uavhengig av din egen blogging. Du blir ikke automatisk en del av noe fellesskap bare fordi du har en blogg. Alt sånt er også helt opp til deg.

6. Vær hensynsfull

Vær gjerne kritisk og direkte når du kommenterer hos andre, hvis du synes det er grunn til det. Men vis hensyn. Det som skrives virker ofte sterkere enn det er tenkt. Vær saklig i debatter. Unngå personkarakteristikker, og unngå helst å diskutere med folk som selv har problemer med slike grenser.

«I learned long ago, never to wrestle with a pig. You get dirty, and besides, the pig likes it»   G. B. Shaw

7. Vær ærlig

Vær gjerne sosial og hyggelig i andres kommentarfelt, men stå inne for det du skriver. Ikke kommenter bare fordi du synes du bør. Ikke skriv «dette var fantastisk godt skrevet» bare fordi du er forholdsvis enig i innholdet eller fordi du synes bloggeren virker som en sympatisk person. Det går fort inflasjon i ord. Alle vil ha positive tilbakemeldinger, men bare hvis de kan tro på dem.

8. Vær etterrettelig og tydelig

Du trenger ikke dobbeltsjekke alle kilder og referanser, men det bør gå fram av teksten hva som er usikkert. Det er helt i orden å skrive «jeg tror» eller «jeg mener å ha lest et sted», men ikke framstill antakelser som fakta.

Vær tydelig på hva du mener, og men det du skriver. Det er imidlertid ingen skam å skifte mening. Læring og utvikling er verdifullt, ikke et nederlag.

9. Link med fornuft

Link til andre hvis du har tatt utgangspunkt i det de har skrevet, og ta gjerne med andre linker til viktig eller interessant informasjon. Men ikke overdriv. Linkene bør være relevante for teksten, og teksten bør kunne leses uavhengig av linkene.

Du trenger ikke ha en bloggroll. Hvis du har det er du ikke forpliktet til å holde den oppdatert med de bloggene du liker best til enhver tid. Du er heller ikke nødt til å linke tilbake til de som linker til deg.

10. Unngå reklame

Hvis du blogger fordi du liker det: dropp reklame på bloggen din. Det ser ille ut, det forstyrrer, og det kan føre til at du begynner å skrive for statistikken. Hvis du blogger for å tjene penger blir det en annen sak, men da er du uansett utenfor målgruppen for denne postingen.

Se også:
Meta-manifest
Den farlige middelmådigheten

This entry was posted in Meta. Bookmark the permalink.

18 Kommentarer til Ti veiledende bud om blogging

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *