Hjelp Delara å unnslippe dødsstraff

Fra Amnesty Norges sider:

«Delara risikerer å bli henrettet for et mord som ble begått da hun var 17 år gammel. Dødsdommen hennes skal ha blitt opprettholdt av iransk høyesterett, etter at hun har blitt dømt til døden to ganger allerede av lavere rettsinstanser. Delara Darabi tilsto opprinnelig drapet, men trakk senere tilståelsen og sa at en venn hadde bedt henne om å ta skylden for mordet fordi de trodde at hun som mindreårig ikke ville risikere henrettelse.

Rettslige skritt for å få Delara Darabi løslatt har ikke ført frem, selv om nasjonal og internasjonal oppmerksomhet rundt saken hennes tydeligvis har resultert i en lang behandling i rettsvesenet.

Den siste mulige løsningen for at hun blir benådet er om offerets familie blir enige om en økonomisk kompensasjon, såkalte blodpenger, i bytte mot hennes benåding. Så langt har et av familiemedlemmene motsatt seg dette.

Iran har henrettet minst 42 mindreårige forbrytere siden 1990, åtte av disse ble henrettet i 2008 og en i januar 2009.»

Henrettelsen skulle etter planen ha vært utført i begynnelsen av denne uka, men er nå utsatt i to måneder. Vi har med andre ord to måneder på oss til å øve globalt press på iranske myndigheter, om vi får mange nok med oss. Og det hjelper! Utsettelsen er i seg selv resultat av internasjonalt press.

Du kan bidra på flere måter:

  1. Kopier denne bloggposten og send utfordringen videre (endre gjerne teksten for personlig tilsnitt).
  2. Gå til denne siden og signér Amnestys kampanje elektronisk.
  3. Kopier brevteksten på samme side (se «send et brev»), og send denne enten som epost til shahroudi@dadgostary-tehran.ir eller info@dadiran.ir, eller som faks til
    + 98 21 3390 4986.

Takk til Jarle Petterson for oppfordring. Jeg sender herved oppfordringen videre til leserne mine.

Oppdatering: Dessverre hjalp ikke kampanjene denne gangen. Delara Darabi ble henrettet på morgenen den 1/5-09. Les mer hos Jarle Petterson.

This entry was posted in Samfunn & politikk. Bookmark the permalink.

12 Kommentarer til Hjelp Delara å unnslippe dødsstraff

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *