Terra og terapi

Jeg har vokst opp i Hemnes kommune. Det er lenge siden jeg bodde der, men jeg er glad i både hjembygda mi og kommunen for øvrig. Naturen er vakker, folk er trivelige, og kulturlivet er særdeles aktivt, med en flott jazzfestival som årlig hovedattraksjon.

Men nå er det såvidt jeg tør innrømme hvor jeg kommer fra. Folk rundt i landet begynner nemlig å nikke gjenkjennende til navnet Hemnes. Ikke på grunn av verken natur eller kultur, men på grunn av oppsiktsvekkende inkompetanse hos kommunens politiske og administrative ledelse.

Først rotet man altså vekk 70 millioner kroner ved å investere lånte penger i amerikanske rentepapirer man ikke skjønte filla av. Hadde de ansvarlige enda hatt skamvett til å ta ansvar og fratre sine posisjoner etterpå, ville jeg kanskje greid å mønstre litt sympati. For de ble lurt, det er det ingen tvil om. Vi kan gjerne kalle det svindel.

Men det var naturligvis skyld på begge sider av bordet. Det å satse innbyggernes velferd i et spill man ikke har forutsetninger for å forstå, er kriminell uaktsomhet. Hvorfor tok ingen på seg ansvaret? Man ba riktignok innbyggerne om unnskyldning, men ingen trakk seg. I stedet fikk vi oppleve at ordføreren ble en fast mediafigur som reiste rundt og skyldte på alle andre. Det var, for å si det rett ut, meget pinlig.

Og nå har det kommet for en dag at kommunens rådmann bedriver såkalt gestaltterapi på de ansatte. Dette er en psykologisk metode som i utgangspunktet er omstridt i arbeidslivet. I dette tilfellet er det altså dessuten rådmannen selv som er terapeuten, noe som representerer en grov og åpenbar rolleblanding. Som ikke dette var nok, har visstnok kursene vært å forstå som obligatorisk for de ansatte.

Det er attpåtil bestemt at kursene skal fortsette, om enn som en valgfri ordning. Det hører også med til historien at kommunen har brukt 650 000 kroner på dette, i en periode der man altså burde spare på det meste for å redusere konsekvensene av Terra-skandalen.

Så kjære Hemnes-politikere: hva er det med dere? Er det noe i drikkevannet som jeg bør være oppmerksom på neste gang jeg er på besøk?

Oppdatering: Ordføreren ber nå rådmannen om å slutte helt med kursene.

Se også: En spennende dag for kommunen

This entry was posted in Frustrasjoner, Samfunn & politikk. Bookmark the permalink.

10 Kommentarer til Terra og terapi

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *