Troll i ord

«I det samme så de trollene komme settende, og de var så store og digre at hodene på dem var jevnhøye med furutoppene. Men de hadde bare ett øye sammen alle tre, og det skiftedes de til å bruke; de hadde et hull i pannen, som de la det i, og styrte det med hånden; den som gikk foran, han måtte ha det, og de andre gikk etter og holdt seg i den første.»
 

Fra Småguttene som traff trollene på Hedalsskogen

Jeg vil helst slippe å slette kommentarer på bloggen min. Hittil har det aldri vært aktuelt, unntatt når noen har bedt om det. Jeg har bare hyggelige og saklige kommentatorer, og det virker som folk stort sett oppfører seg fint i andres kommentarfelt også. Og skulle noen være i overkant sleivete en gang i blant, kan de likevel bidra konstruktivt til en debatt.

Men så er det disse som ikke bidrar med annet enn ukvemsord og uhygge. Vi ser vanligvis ikke så mye til dem i bloggene, men de tiltrekkes av visse emner. Som nå i det siste, i debattene om Gaza, hvor de plutselig krøp fram fra avisenes kommentarfelt eller hvor de nå oppholder seg til daglig. Ofte er det beste å bare ignorere slike. Men de gjør mye av seg, og det er synd hvis bråkmakere får legge lista for debattklimaet. Jeg har derfor valgt å innføre en policy for kommentering (se link i menyen øverst til høyre). Det kan være greit å ha tenkt igjennom slikt på forhånd, i tilfelle bloggen plutselig skulle renne full av troll.

Man skulle forresten tro at jo mer kontroversielle synspunkter, jo mer nøye må man være med å opptre ordentlig, og jo mer grundig og overbevisende må man argumentere for å nå fram.

Men det ser ut til å være stikk motsatt: De som sier svært «ukorrekte» ting, er også jevnt over de som er krassest i formen. Det er de som lettest tyr til utskjelling og personangrep, og det er også disse som er dårligst til å argumentere, og dårligst i norsk. Konklusjonen må bli at troll verken er særlig taktiske eller smarte.

This entry was posted in Meta. Bookmark the permalink.

10 Kommentarer til Troll i ord

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *