En teknisk justering

Det er jo ikke rare greiene, egentlig. Ingenting å bære seg over.

En GPS-chip i hodet, det merker du ingenting til. Opereres inn rett etter fødselen. Ren rutine og helt smertefritt. Og tenk på alle fordelene! Hvis du går deg bort, for eksempel, eller blir tatt av snøras? Se på det som en livsforsikring.

Og så kameraer i alle hjem, selvfølgelig, men det er heller ikke noe man trenger å tenke på. Det blir jo ikke snakk om noe svære greier som står i hjørnet og stirrer deg i hvitøyet. Dette er moderne elektronikk. Vidvinklet, diskré – integrert i lysarmaturene, for eksempel. Rutinemessig og helt usynlig. Det glemmer du fort.

Og det blir uansett ikke sånn at det sitter noen og følger med på alt vi foretar oss. Tenk deg hvor mange mennesker det ville kreve! Og hvem skulle nå egentlig ha interesse av slikt? De ville fort gå lei. Folk er tross alt ganske like når det gjelder daglige gjøremål. Vi har sex, går på do, spiser, ser på TV – det er da ikke noe å følge med på? Det er kun når systemene detekterer bestemte avvik etter kriteriene som gir «grunnlag for mistanke om kriminell handling», at noen virkelig går inn aktivt og ser. Og sjekker lydfilene. Ellers blir alt bare lagret, ikke sant? I tilfelle det skulle være grunn til å se nærmere på noe senere.

Det er stort sett alt som skal til. Kanskje noen droner, og modernisering av et par satelitter, så kan vi føle oss trygge. Da blir det ikke helt enkelt å planlegge terror og kriminalitet lenger. Eller snylte på fellesskapet. I såfall måtte man finne måter å omgå teknologien på, og det er jo bare å glemme, ikke sant? Og tenk på barna! Folk som mishandler eller vanskjøtter ungene sine vil bli tatt med det samme.

Vi andre, vi som ikke har noe å skjule, trenger ikke gå og tenke på dette. Det er jo for vår sikkerhets skyld. Og det er bare teknologi. Verden går tross alt fremover, og det er tåpelig å ikke utnytte de mulighetene som finnes. Og vi vil uansett ikke merke noe til det. Vi glemmer det fort.

Se også: Hvem er redd for storebror?

This entry was posted in Betraktninger, Frustrasjoner, Overvåkning, Samfunn & politikk. Bookmark the permalink.

8 Kommentarer til En teknisk justering

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *