Menn som stirrer på verktøy

Jeg er nok en typisk mann på mange områder. Men enkelte såkalt mannlige trekk forekommer meg å være like gåtefulle som, la oss si, skosamling hos kvinner.

Ta for eksempel dette med håndverk og verktøy. Og da tenker jeg ikke på dem som har dette som yrke eller hobby, og som først og fremst er opptatt av å skape noe. Heller ikke på det å være praktisk anlagt, sånn at man er i stand til å gjøre selv det som må gjøres. Nei, jeg sikter til menn med en sterk fascinasjon – for ikke å si fetisj – for selve utstyret, og det å håndtere det. Jobben som skal gjøres er mest et påskudd for å få boret og hamret og pumpet litt, og befølt redskapen.

Du kan se dem luskende omkring hos byggvare- eller jernvarehandlere, uten noe egentlig ærend. De går bare og titter fascinert på verktøy og materialer, som barn i en lekebutikk, mens de snuser inn duften av trespon og maling. Kanskje slår de av en prat med de ansatte, spør litt om priser, deler noen erfaringer.

Men du treffer på dem overalt. Prøv for eksempel å sette i gang med noe arbeid i garasjen, med åpen port. Da kommer de gjerne stimlende, de mannlige naboene man ellers ser så lite til. Mannfolk synes nemlig det er mye enklere å slå av en prat dersom det kan foregå over en motordrevet innretning eller et fettete koppnøkkelsett.

Selv driver jeg og pusser opp for tida, og har forsåvidt sansen for det. Jeg liker å planlegge hvordan det skal bli, og det er stas når ting blir ferdig. Alt imellom er imidlertid bare noe som må gjøres. Det meste er helt greit arbeid, for all del, og man kan la tankene vandre mens man jobber, men interessant er det ikke. Det er ikke noe å snakke om. Selv om jeg gjerne nevner for venner hva jeg driver med, og godt kan spørre folk om råd, er ikke dette stoff som er egnet til konversasjon. Mener jeg.

Mange menn ser vesentlig annerledes på det. Når jeg kommer bærende på et spann maling og en tapetrull, står de der, med oppspilt mine:

– Ja, se der ja! Oppussing på gang?

– Joda …

Og dermed får jeg lange foredrag om maling og fuging og lim, detaljerte beskrivelser av ymse snekkerprosjekter, betraktninger om ulike kvaliteter av ditt og datt. Og verktøy. Særlig verktøy. Jeg har overhørt vidløftige diskusjoner bare om slagbormaskiner. Jeg har sett det glitre i øynene til menn når de snakker om å bruke ei motorsag. Og da hender det jo at jeg får lyst til å bidra med egne erfaringer. Kanskje noen ord om tannpuss eller støvsuging? Eller om gleden ved å håndtere en skikkelig ostehøvel?

Se også:
Stereotypisk
Om menn og klær
Social behaviour in the male primate

This entry was posted in Betraktninger, Kjønn, Tant & fjas. Bookmark the permalink.

6 Kommentarer til Menn som stirrer på verktøy

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *