Wake up and smell the fish!

Olja tar snart slutt, og vi må finne fornybare energikilder som erstatning. Plattformene i Nordsjøen blir borte, mens fisket forhåpentligvis vil bestå.

Altså … fisk er en fornybar ressurs. Kunne man ikke …?

Joda, og noen har tenkt allerede. Et aktuelt satsingsområde, får man tro, nå som det viser seg at helseeffekten av fiskeolje ikke er helt som man har trodd.

Det går visst fint med en vanlig dieselmotor, men kanskje det bør utvikles egne tranmotorer? Kanskje vi snart får se Honda Sushi, Ford Caviar, Scoda Octopus, Porsche Lobster eller Opel Omega-3?

This entry was posted in Betraktninger, Energi & klima, Tant & fjas. Bookmark the permalink.

2 Kommentarer til Wake up and smell the fish!

 1. Cassanders says:

  hmmm
  neppe bærekraftig. Fiskeolje er i beste fall basert på planktivore fisk (fisk som spiser zooplankton, f.eks som medlemmene i sildefamilien).

  Disse er to trofiske nivåer over primærprodusentene.

  Hvis vi er riktig velvillige kan vi regne 70% tap (Respirasjon, maintnance og evt bevegelse) for hvert trofisk nivå: 0.3 x 0.3 = 0.09, altså 9 % utbytte i forhold til fotosyntetisert karbon.

  Mye av problemene med helsekost/kosttilskudd-jippoen er at en forsøker å raffinere/isolere antatte aktive komponenter som selges i “konsentrert form”.

  På toppen av det hele lar mange seg lure av forestillingen om effekten øker, desto mere en inntar.

  Sild (og laks) er med stor sannsynlighet sunt, raffinerte oljer fra disse kan i noen tilfeller (og doser) være skadelig.
  Gulrøtter er med stor sannsynlighet sunt, beta-karotener – enten de er ekstrahert eller syntetisert, har også karsinogene egenskaper.

  Cassanders
  In Cod we trust

 2. abre says:

  Jo, i utgangspunktet bør man selvsagt utnytte prosesser i næringskjeden nærmest mulig fotosyntesen. Likevel er det altså noen som mener det er mer lønnsomt å mate fisk med alger, og utnytte fiskeoljen til energi, enn å bruke algene direkte.

  Uansett: Dersom man får til en billig prosess for å få nyttbar olje fra fiskeavfall, kunne dette kanskje likevel ha noe for seg?

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *